sobota 27. července 2024

Konec trpělivosti s turisty: Ikonický výhled na horu Fudži zakryla plachta

Odpadky, nedopalky, ohrožování provozu, dopravní nehody – to jediné mělo japonské město Fujikawaguchiko v prefektuře Yamanashi z ikonického výhledu na nejvyšší horu země Fudži. Tisíce turistů totiž mířily do města jen kvůli jediné fotce.

profimedia-0869809477

Na místě se denně fotily davy lidí.
Zdroj: Profimedia

  • Na místě se denně fotily davy lidí.
  • Zdroj: Profimedia

Městu došla trpělivost s desítkami špatně zaparkovaných aut, fotografujícími turisty, kteří se kvůli záběru vrhali do silnice mezi projíždějící auta a vršícími se hromadami odpadu. Návštěvníci za sebou nechávali spoušť a zmatky, ve městě ale neutratili téměř nic a strávili tam jen nezbytně dlouhou dobu pro vytvoření fotky.

Obyvatelé města si stěžovali, že se turisti bez souhlasu vydávali na jejich zahrady či střechy. Vznikla proto 2,5metru vysoká a 20 metrů dlouhá bariéra, která znemožní ikonickou fotku pořídit.

Podobné stížnosti se řeší i na dalších místech Japonska, třeba u takzvaného Mostu snů, z něhož je výhled také na horu Fudži.

Kvůli nadměrnému turismu se navíc zavádějí rezervace pro návštěvníky, kteří vystupují na horu Fudži po nejčastěji používané stezce v prefektuře Yamanashi, aby se zmírnily dopravní zácpy. Na stezku budou smět nanejvýš čtyři tisíce lidí denně. Sousední prefektura zase bude stezky uzavírat na noc. Mnoho turistů chce totiž z hory pozorovat východ slunce, ale myslí, že cestu zvládnou na jeden zátah. Záchranáři pak musejí vyjíždět k mnoha zraněným turistům.

Související

ChipScaleClock2_HR
Ekonomika

Spojené státy tlačí na další embarga. Chtějí zabránit dovozu čipů do Číny

smajlíky
Světové dny Zajímavosti

Den smajlíků

profimedia-0817180768
Zahraniční Fauna

V Japonsku medvědi zabíjí. Země chce usnadnit jejich odstřel

F3Qnkr2WUAAvqMm.jpg
Cestování

Japonské kočičí ostrovy lákají turisty, krmení posílají lidé z celé země