sobota 27. července 2024

Kennedy může zamíchat kartami. Jeho podpora podle průzkumů rychle roste

Až pětina Američanů by dnes volila za budoucího prezidenta Roberta F. Kennedyho. Potomek slavné dynastie politiků proto začíná ohrožovat Joea Bidena i Donalda Trumpa.

Robert_F._Kennedy,_Jr._(53513232337)

Jak zamíchá Robert F. Kennedy prezidentskými volbami?
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Jak zamíchá Robert F. Kennedy prezidentskými volbami?
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Frustrace Američanů z opakování čtyři roky starého prezidentského duelu mezi Joem Bidenem a Donaldem Trumpem roste a čím dál větší skupina obyvatel USA by si přála za budoucího šéfa Bílého domu někoho jiného. Přestože oba muži, Biden i Trump, vzešli z primárek svých stran, pomalu sílí pozice třetího, tentokrát nezávislého kandidáta Roberta F. Kennedyho, synovce slavného prezidenta Johna F. Kennedyho, který se na začátku 60. let dokázal domluvit se Sovětským svazem a odvrátil třetí světovou válku. V roce 1963 zemřel po atentátu v Dallasu.

Kennedy názorově stojí mezi oběma kandidáty. Přestože byl až do loňska členem Demokratické strany, za covidu se klonil více k republikánským názorům, včetně odmítání očkování. Před nedávnem dokonce oznámil, že Joe Biden představuje ještě větší ohrožení demokracie v USA než Donald Trump. V otázce války na Ukrajině není Kennedy horlivým zastánce dodávek zbraní Kyjevu, ale spíše mírového řešení a dohody obou znesvářených stran.

Jeho šance na zisk prezidentského křesla rostou. V preferencích se pohybuje od 13 do 20 procent a takřka rovnoměrně vysává voliče obou hlavních aktéru voleb. V současné době ještě sbírá podpisy, které mu umožní kandidaturu.

Autor: Jan Skala

Související

GTQERGiXYAEHPx6
Krimi

Policista zastřelil neozbrojenou černošku. V Americe se znovu zvedá vlna protestů

profimedia-0891610290
Zahraniční Volby USA

Kamala Harris se dočkala podpory od Baracka Obamy

pjimage-2020-08-02T174512.690-e1596604208828
Zahraniční

Americká policie zatkla mexického drogového krále a jeho pobočníka

Kamala Harris
Zahraniční Volby USA

O kandidatuře Kamaly Harris může být jasno už příští týden