sobota 27. července 2024

Jedno z nejlepších filmových pokračování slaví. Shrek 2 měl premiéru před 20 lety

Dnes uběhlo 20 let od premiéry skvostného druhého dílu animovaného Shreka. Dodnes se řadí k jedněm z nejlepších filmových pokračování.

Záběr z filmu Shrek 2

Záběr z filmu Shrek 2
Zdroj: DreamWorks

  • Záběr z filmu Shrek 2
  • Zdroj: DreamWorks

Většinou druhé díly filmů nejsou lepší než ty první, naopak jsou mnohde mnohem horší. Najdou se však ikonické výjimky, jako druhý Kmotr, Temný rytíř, Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder či Návrat do budoucnosti II. Dalším takovým příkladem je animovaný Shrek, jehož druhý díl dneškem slaví 20 let od uvedení v amerických kinech.

První Shrek nastavil laťku neuvěřitelně vysoko. Svým originálním humorem, parodií na pohádky a zajímavými postavami včetně titulního zlobra Shreka a ukecaného Oslíka působil animák v roce 2001 jako zjevení. O tři roky později dorazilo velkolepé pokračování, které značně rozšířilo pohádkový svět, představilo další ikonické postavy jako prince Krasoně či Kocoura v botách a ladně navázalo na první díl.

Oba filmy se krásně doplňují a skvěle fungují při sledování hned po sobě. Punc překvapení druhému dílu chybí, ale díky detailnější animaci, nestárnoucím hláškám a propracovanému příběhu, který stejně jako jednička má pouhou hodinu a půl, nepřestává bavit.

Škoda, že kvalita se sérii nepovedla udržet. Průměrný třetí díl ukázal, že tvůrci už neví kudy kam a Krasoňova pomsta je tak mnohem lacinější a nudnější než předešlé dva filmy. Čtyřka to alespoň zkusila jinak, ale temnější pojetí málokterého fanouška série oslovilo. První dva díly se však jasně zapsaly do historie kinematografie a dodnes jde o jedny z nejlepších animáků všech dob. První i druhý díl jsou v Česku dostupné na streamovacích službách Netflix, SkyShowtime a Amazon Prime.

Autor: Šimon Mitro

Související

V hlavě 2
Film a TV Kino

V hlavě 2 je nejúspěšnějším animákem všech dob

Kypr
Zahraniční Výročí

Turecká invaze na Kypr začala před 50 lety

Anglický navigátor Matthew Flinders
Zahraniční Výročí

Muž, který pojmenoval Austrálii. Před 210 lety zemřel navigátor Flinders

Shrek s Fionou ve filmu Shrek 2
Film a TV Kino

Shrek se vrátí v létě 2026. Původní dabing zůstane