sobota 27. července 2024

Ilustrace Harryho Pottera za miliony. Chystá se dražba návrhu obálky

Opravdoví nadšenci do Harryho Pottera budou moci zanedlouho získat původní ilustraci k prvnímu vydání knihy Harry Potter a Kámen mudrců. Má to ale háček, očekává se, že cena kresby vyšplhá v přepočtu až ke čtrnácti milionům korun.

harry

Původní ilustrace na prvního vydání knihy Harryho Pottera bude mít nejspíš rekordní hodnotu.
Zdroj: Sotheby's

  • Původní ilustrace na prvního vydání knihy Harryho Pottera bude mít nejspíš rekordní hodnotu.
  • Zdroj: Sotheby's

Autor a ilustrátor dětských knih Thomas Taylor nakreslil čaroděje s černými vlasy, kulatými brýlemi a jizvou ve tvaru blesku na čele před Bradavickým expresem, když mu bylo 23 let. Vytvořit originální titulní obrázek mu trvalo pouhé dva dny. V té době ho nejspíš ani ve snu nenapadlo, že o 28 let později vyšplhá hodnota jeho ilustrace do takové výše. Odborníci z aukční síně, kde se chystá její dražba, totiž očekávají, že cena může být v přepočtu až čtrnáct milionů korun.

Ilustrace už byla v aukci v roce 2001. Tehdy se prodala za čtyřnásobek odhadované prodejní ceny, v přepočtu za více než 2,5 milionu korun. "Po více než dvaceti letech se původní ilustrace vrací do aukce a je připravená nejen mnohonásobně překonat hodnotu, za kterou se prodala dříve, ale také potenciálně vytvořit nový aukční rekord pro jakoukoli položku související s Harrym Potterem,"  uvedla aukční síň na svém webu. Rekord ve spojení s Harrym Potterem zatím drží nepodepsané první vydání prvního dílu, které se v roce 2021 prodalo na aukci v Texasu za 9,8 milionu korun.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: Sotheby's

Související

Údolí smrti
Ostatní Zajímavosti

Před 111 lety byla naměřena nejvyšší teplota na Zemi

stegosaurus
Zahraniční Zajímavosti

Kostra dinosaura byla vydražena za rekordní částku

actualite
Zahraniční Zajímavosti

Zbraně patřící Napoleonovi koupil nový majitel za více než čtyřicet milionů korun

Olivier Rioux.
Ostatní

236 centrimetrů pod košem. Olivier Rioux je nejvyšší univerzitním basketbalistou