sobota 27. července 2024

Ignorant a užitečný idiot. Místostarosta to schytal za anketu o gigafactory

Ostrý otevřený dopis míří na stůl starosty Dolní Lutyně, kde má vyrůst obří fabrika na elektrobaterie. Obyvatele vytočila pochybná anketa, která vyjde v obecních novinách. Autorem je místostarosta Jaroslav Svoboda.

443717703_10223950147453599_1847414040739480583_n

Autorem textu je místostarosta Dolní Lutyně.
Zdroj: FB / Dolnolutyňáci sobě

  • Autorem textu je místostarosta Dolní Lutyně.
  • Zdroj: FB / Dolnolutyňáci sobě

Ostrý otevřený dopis míří na stůl starosty Dolní Lutyně, kde má vyrůst obří fabrika na elektrobaterie. Obyvatele vytočila pochybná anketa, která vyjde v obecních novinách.

Ohýbání veřejného mínění, výmysl, plagiát – tak vnímá řada obyvatel Dolní Lutyně nové vydání obecních novin, kde se objevily názory tří studentů na stavbu gigafactory. Všem je 17 let, dva mají iniciály V. S. a všichni stavbu podporují. Autor textu se údajně dotazoval padesáti žáků základních a středních škol. „Jako obyvatelka Dolní Lutyně odmítám místostarostu, který okatě dělá užitečného idiota Czechinvestu a místo práce pro obyvatele Dolní Lutyně chodí po školách a dělá jakési pofidérní průzkumy. Mám zato, že se jedná z jeho strany o plagiátorství, navíc se záměrným manipulováním občanů Dolní Lutyně před vyhlášeným referendem,“ píše autorka otevřeného dopisu Eva Neboráková.

Připomíná také, že není možné stavět strategický podnikatelský park uprostřed vesnice, na kterou připadá jeden půjčený městský policista, jeden myslivec, který na zádech neodnese tisíce mrtvých zvířat, a jedna unavená zdravotní sestřička, která musí 50 let celodenně pracovat, protože za ni není žádná adekvátní náhrada. Odmítá také stále oblíbenější odkazování se na fabriku Hyundai, kterou dostávají lidé v Lutyni za příklad třeba co se týče platů dělníků. „Kdybychom zde Hyundai chtěli, už bychom ho tady 20 let měli,“ upozorňuje pisatelka, zmiňuje i řadu dalších argumentů proti výstavbě a důvody, proč jí Jaroslav Svoboda vadí v místostarostovském křesle. „Nechci, nejen já, soudě podle komentářů diskutujících Dolnolutyňáků, aby mne takový ignorant zastupoval na veřejnosti,“ doplňuje.

Facebookový příspěvek s fotkou vydání obecních novin vytočil i další obyvatele. „Pokud tento článek vyjde, pak by měl Jaroslav Svoboda okamžitě rezignovat,“ míní jeden z nich. „Takto sofistikovaně odpovídají 17letí studenti?“ naráží další na mimořádně fundované odpovědi všech tří studentů. „Máme doma vrstevnici těchto studentů a dcera ani její spolužáci na gymnáziu rozhodně nemají takový slovník a to poslední, co je tíží, je trh práce. Tento průzkum je podobně objektivní, jako ten, co zadal CzechInvest než celá kauza začala,“ stojí v jiném z více než 120 komentářů. .

Otevřený dopis zaslaný starostovi Dolní Lutyně

Dobrý den pane starosto,

váš místostarosta Svoboda by si měl uvědomit, že nemůže stavět strategický podnikatelský park uprostřed vesnice, kdy na celou vesnici s 5300 obyvatel připadá jeden půjčený městský policista, jeden myslivec, který na zádech neodnese tisíce kadaverů mrtvých zvířat, a jedna unavená zdravotní sestřička, která musí 50 let celodenně pracovat, protože za ni NENÍ žádná adekvátní náhrada.

Kdybychom zde Hyundai chtěli, už bychom ho tady 20 let měli!

Jako obyvatelka Dolní Lutyně (šest generací) odmítám „místostarostu", který okatě dělá užitečného idiota Czechinvestu a místo práce pro obyvatele Dolní Lutyně, zřejmě v pracovní době, chodí po školách a dělá jakési pofidérní průzkumy. Trvám na tom, aby předložil informované souhlasy respondentů ze svých průzkumů, které zveřejnil v Dolnolutyňských novinách, protože mám zato, že se jedná z jeho strany o plagiátorství, navíc se záměrným manipulováním občanů Dolní Lutyně před vyhlášeným referendem. Zřejmě parafráze zmíněných studentů z Havířova, Bohumína a pouze jednoho z Dolní Lutyně nemají ŽÁDNOU vypovídající hodnotu, proto nechápu, jak je možné, že jste takové bláboly za veřejné peníze vůbec otiskli. Pan Svoboda ve svých příspěvcích nezvládá ani pravopis žáků páté třídy, takže ani neví, že ty jeho studenty na galvanovně v elektrobaterkárně pouze čeká zčernání a vypadání zubů. V žádném případě nadstandartní výdělky.

A o toto mu obyvatelé Dolní Lutyně opravdu nestojí, výroba autobaterií jako chemicko-technologický provoz využívá celou řadu nebezpečných složek, surovin a chemikálií, například lithium, kobalt, nikl, olovo, grafit, lithný oxid, lithný kobalt, lithný ferofosfát a mnohé další. Jedna 450kilogramová baterie znamená: 12 kilo lithia, 36 kilo niklu, 20 kilo manganu, 14 kilo kobaltu a 91 kilo mědi. Chemičku v záplavové oblasti nikdo rozumný nepojistí, proto za případnou ekologickou havárii a škody NIKDO neponese žádnou zodpovědnost. Místostarosta Svoboda absolutně ignoruje fakt, že nejde jen o záplavové území, ale i o spodní vody, což je velký rozdíl, že psychiku ani zdraví NELZE vykompenzovat, že je šílenství betonovat a asfaltovat les s ornou půdou a domovem mnoha kriticky ohrožených zvířat. Zabetonováním zelených ploch stoupne teplota o několik stupňů, což se odrazí na zdraví, životním prostředí i na klimatu, O tom, že je zde dlouhodobě překročená prašnost už teď desetkrát a nejznečištěnější ovzduší v ČR, je zbytečné pro něho psát. Absolutně nechápe, že PENÍZE NEJSOU PRO NÁS VŠECHNO.

Rovněž je nutno zdůraznit a pana Svobodu poučit o tom, že nezaměstnanost netrápí Dolní Lutyni, ale Karvinou, je tedy kontraproduktivní ničit bezdůvodně přírodu a životní prostředí v Dolní Lutyni.

Z výše citovaných důvodů NECHCI (nejen já, soudě podle komentářů diskutujících dolnolutyňáků), aby mne takový ignorant zastupoval na veřejnosti.

S pozdravem Mgr. Eva Neboráková

Související

továrna
Domácí

Stát dál připravuje gigafactory v Dolní Lutyni

profimedia-0884223940
Zahraniční Video

Požár továrny na baterie v Koreji, 23 mrtvých. U nás má stát podobná u Kraviné

profimedia-0879660003
Domácí

Obchvat ano, gigafactory ne. Lidé rozhodovali o místních tématech

433883666_10224438762063188_3680050725519903320_n
Domácí

Fraška gigafactory: Vstupenky nebudou, zbytečná infolinka a mizející komentáře