sobota 27. července 2024

Google bude sledovat z vesmíru množství metanu na Zemi s pomocí AI

Google se připojil k misi, jejíž úkolem je z vesmíru mapovat množství metanu na Zemi.

ropa

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Technologický gigant Google investuje do satelitního projektu, který má za cíl shromažďovat data o množství metanu po celém světě. Satelit bude obíhat Zemi 15krát za den ve vzdálenosti necelých 500 kilometrů. Metan je podle vědců hlavním přispěvatelem ke globálnímu oteplování, protože zadržuje teplo.

Mnoho metanu vzniká při zemědělství a nakládání s odpady, ale projekt od Googlu se zaměří na emise v ropných a plynárenských zařízeních. Společnosti těžící ropu a plyn pravidelně spalují nebo odvádějí metan. Google na projektu spolupracuje s neziskovou globální skupinou pro klima Environmental Defense Fund. Data zachycená satelitem budou zpracována pomocí nástrojů umělé inteligence od Googlu. Následně bude vytvořena mapa metanu s cílem identifikovat úniky metanu v ropných a plynárenských infrastrukturách po celém světě.

Google plánuje zveřejnit mapu na svém programu Earth Engine, ale nebude dostupná v reálném čase. V roce 2017 vypustila Evropská kosmická agentura podobný satelitní nástroj nazvaný Tropomi, který zaznamenává přítomnost stopových plynů v atmosféře, včetně metanu. Sonda Tropomi měla minimální životnost sedm let, což znamená, že by mohla skončit letos. Organizace Carbon Mapper, využívající data z Tropomi, vydala v roce 2022 zprávu, která ukazuje největší zdroje metanu v Turkmenistánu, Rusku a USA. Google doufá, že jeho projekt „zaplní mezery mezi stávajícími nástroji“.

Autor: Šimon Mitro

Související

google
Zahraniční Technologie

Zkracovač odkazů goo.gl končí. Google ho vypne příští rok

Kolorovaný snímek chromozomu v nativním stavu získané pomocí nově vyvinuté pokročilé environmentální rastrovací elektronová mikroskopie.
Domácí Věda

Češi jako první zobrazili celý chromozom v přirozeném stavu

450084486-17871634143131154-2421026661544760707-n
Zahraniční

Korunka Miss AI 2024 putuje do Maroka. Druhé místo získali tvůrci z Francie

kyberútok
Domácí Technologie

Útočníci zneužívají ke krádeži dat falešné AI aplikace