sobota 27. července 2024

Firmy chtějí umělou inteligenci, ale nedokáží ji zatím vhodně využívat

Společnosti vidí v umělé inteligenci obří potenciál, ale zatím nejsou schopny ji vhodně zavádět do firemního chodu.

AI

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Firmy sice vidí v umělé inteligenci velký potenciál, ale zatím ji nevyužívají naplno. Důvodem je podle studie amerického nadnárodního vývojáře analytického softwaru a softwaru pro umělou inteligenci SAS nedostatečné strategické plánování a nedostatek odborníků. Studie zkoumala názory 300 amerických manažerů odpovědných za strategii v oblasti umělé inteligence a datové analýzy.

Ukázalo se, že firmy sice umělou inteligenci vnímají jako nástroj pro zvýšení produktivity, ale často ji chápou chybně. „Společnosti si myslí, že umělá inteligence za ně vyřeší všechny problémy,“ říká Marinela Profi ze společnosti SAS. „Místo toho by ji měly vidět jako pomocníka pro zefektivnění stávajících procesů.

Podle studie firmy narážejí na několik překážek. Společnosti se obávají zneužití dat ze strany softwarů s umělou inteligencí. Jen zlomek firem využívá systém pro kontrolu těchto rizik. Dalším problémem je, že umělá inteligence často nejde hladce propojit s firemními informačními systémy. Firmám chybí odborníci, kteří by dokázali s umělou inteligencí pracovat. A v neposlední řadě společnosti podceňují náklady spojené s vývojem a provozem umělé inteligence.

Autor: Šimon Mitro

Související

práce
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny ohrožují zdraví více než 70 procent pracovníků

450084486-17871634143131154-2421026661544760707-n
Zahraniční

Korunka Miss AI 2024 putuje do Maroka. Druhé místo získali tvůrci z Francie

kyberútok
Domácí Technologie

Útočníci zneužívají ke krádeži dat falešné AI aplikace

profimedia-0279998991
Domácí Ženy

Nespočet žen se v práci necítí bezpečně, uvádí evropský průzkum