úterý 22. října 2024

Finále plné zvratů zvládl lépe Carlos Alcaraz

Mladý Španěl vyhrál třetí grandslam ve své krátké kariéře, v Paříži slaví vůbec poprvé

profimedia-0879758300.jpg

Carlos Alcaraz roli favorita nakonec potvrdil.
Zdroj: profimedia

  • Carlos Alcaraz roli favorita nakonec potvrdil.
  • Zdroj: profimedia

Jako na houpačce. Alcaraz byl favorit, Zverev zase v životní formě. Španěl umí hrát na antuce, ale v Roland Garros vypadl třikrát po sobě předčasně, vždy na něj padla deka v jednom nepovedeném zápase. Němec měl úžasnou sérii 12 výher, ale grandslamy tak nějak neumí, vždyť do 27 let žádný nevyhrál.

Oba nastupovali v Paříži do prvního finálového duelu s vidinou premiérového triumfu na pařížské antuce. A jeho začátek byl rozpačitý z obou stran. Alexander Zverev vstoupil do utkání dvojicí dvojchyb a ztratil podání. Carlos Alcaraz si také hned střihl dvojchybu a poté nabídl soupeři srovnání. Německý tenista potvrdil rebrejk a pak hrál v podstatě jen španělský talent. První set vyhrál 6:3, ale tím to zase skončilo. Druhou sadu ovládl rodák z Hamburku, od stavu 2:2 uhrál čtyři gemy v řadě.

Třetí dějství kopírovalo druhé do stavu 2:2. Alcaraz utekl sokovi na 5:2 a chyběly mu dva míčky při svém i soupeřovu podání. Jenže Zverev prokázal silné nervy a otočil na 7:5.

Konec? Ne, 21letý tenista utekl ve čtvrtém setu na 4:0, Zverev uzmul brejk, snížil na 4:1, ale Alcaraz dotáhl set na 6:1.

Šlo se do pátého setu. Španělský mladík utekl na 3:1 a 5:2, odvracel Zverevovy brejkboly, který se chtěl stále vrátit do zápasu…a pak byl konec.

Carlos Alcaraz se stal poprvé vládcem Paříže. Rozhodující sadu vyhrál 6:2. Španěl tak opanoval v 21 letech již třetí grandslamový turnaj. Slušná bilance.

Vítěz bere v přepočtu téměř 60 milionů korun, poraženému přísluší poloviční částka.

Finále Roland Garros:

Carlos Alcaraz – Alexander Zverev 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2

Autor: Evžen Zavadil

Související

Tenis ilustrační.
Tenis

Životní úspěch. Pár Nouza, Rikl zastavili až wimbledonští vítězové

profimedia-0907048873.jpg
Tenis

Na United Cup vyrazí Macháč s Muchovou, vyzvou Polsko s Norskem

Grigor Dimitrov.
Tenis

Děláme brutální sport, řekl Dimitrov a přiznal psychické problémy

Karolína Muchová.
Tenis

Muchová dominovala, Krejčíková se protrápila k povinné výhře