úterý 22. října 2024

Evropská raketa Ariane 6 úspěšně dokončila svou první misi

Evropská raketa Ariane 6 úspěšně vynesla devět miniaturních satelitů CubeSat na nízkou oběžnou dráhu Země při své první misi.

profimedia-0888566441

Start rakety Ariane 6 (9. 7. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Start rakety Ariane 6 (9. 7. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Evropská vesmírná agentura (ESA) považuje misi za úspěch, navzdory neúspěchu při vypuštění dvou návratových modulů a návratu horní části rakety na Zem. Raketa Ariane 6, vysoká 56 metrů, odstartovala ve 21:00 našeho času po hodinovém zpoždění způsobeném drobným technickým problémem. Po přibližně hodině a šesti minutách letu byly satelity úspěšně umístěny na oběžnou dráhu. „Je to historický den pro ESA a pro Evropu,“ prohlásil šéf ESA Josef Aschbacher.

Ariane 6 je navržena k vynášení satelitů pro komerční i veřejné účely a je výrazně levnější než její předchůdce Ariane 5. Vývoj rakety stál přibližně čtyři miliardy eur (101 miliard korun). ESA věří, že Ariane 6 dokáže konkurovat na globálním trhu i přes fakt, že není znovupoužitelná.

ESA aktuálně nemá vlastní prostředky na vypouštění velkých družic a musí si pronajímat rakety, nejčastěji z USA. Flotila ESA nyní zahrnuje pouze Ariane a malou raketu Vega italské výroby, která při svém prvním komerčním letu v roce 2022 selhala.

Autor: Šimon Mitro

Související

chinese_moon_landing_by_futurerender_dg9bj2r-fullview
Zahraniční

Čína chce vyslat člověka na Měsíc. Plánuje i průzkum Marsu a Jupitera

Jupiterův měsíc Europa
Zahraniční Vesmír

Europa pod drobnohledem. NASA u Jupiterova měsíce hledá život

solární bouře
Zahraniční Vesmír

Blíží se silná sluneční bouře. Hrozí výpadky proudu

Vizualizace mise HERA
Zahraniční Vesmír

Hera odstartovala na cestu k asteroidu Dimorphos, který srazila NASA