Evropa plýtvá jídlem, řešení chybí

Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) zveřejnila zprávu, podle níž je plýtvání potravinami v EU stále závažným problémem.

supermarket

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Každý obyvatel EU v roce 2022 vyprodukoval průměrně 132 kg potravinového odpadu. Plýtvání přispívá ke změně klimatu, znečištění i úbytku biodiverzity. Přesto členské státy investují spíše do osvěty než do ekonomických pobídek, které by odpad skutečně snížily.

EU plánuje do roku 2030 snížit potravinový odpad o 30 procent u spotřebitelů a o 10 procent v průmyslu. Podle EEA by státy měly více podporovat darování jídla a jeho efektivní využití.

Plýtvání potravinami tvoří 16 procent emisí skleníkových plynů potravinového sektoru EU a způsobuje ekonomické ztráty 132 miliard eur ročně. Zbytečně se tak plýtvá i vodou, půdou a energií.

Celkové množství odpadu v EU stále roste. Bez účinnějších opatření nebude možné dosáhnout udržitelného hospodaření se zdroji.

Autor: Šimon Mitro

Související

ovesné sušenky
Světové dny Jídlo

Den ovesných sušenek

Gulpiyuri
Cestování

Neokoukané pláže Evropy: Krásná místa bez davu turistů

letadlo
Zahraniční

Emise z letectví v Evropě opět rostou, ekologické cíle jsou v ohrožení

53629301340_6c71a05575
Zahraniční

Marine Le Pen má nástupce. Bardella oznámil, že je připravený kandidovat