sobota 27. července 2024

Eurovolby: Obžalovaná z pokusu o vraždu míří místo vězení do Bruselu

Italská extremistka Ilaria Salis, která patří do německého teroristického Hammer Gangu, čelila obvinění z pokusu o brutální vraždu politického oponenta loni v únoru v Maďarsku. Hrozilo jí 20 let vězení.

GPwFT9nWYAAvsoX

Ilaria Salis.
Zdroj: Profimedia

  • Ilaria Salis.
  • Zdroj: Profimedia

Díky tomu, že se stala europoslankyní, získala imunitu a je na svobodě. V europarlamentu zastupuje italské strany Zelení a Levicová aliance. Obě hnutí uvedla, že její kandidatura má za cíl chránit práva a důstojnost evropských občanů. Upozorňuje prý také na neochotu italských úřadů propouštět odsouzené z káznice do domácího vězení.

39leté učitelka italské základní školy v Budapešti, kterou policie zatkla na protestní akci proti shromáždění neonacistů, je obviněná ze tří pokusů o napadení a z členství v extrémně levicové organizaci. Nemluvilo se o ní přitom jen v souvislosti s brutálním útokem kladivem. Poprask vyvolala italská strana potom, co se objevily fotografie, na kterých žena stojí před soudcem s pouty na rukou a nohou. Itálie to označila za nehumánní postup a vyvinula takový nátlak, že Maďaři raději obžalovanou pustili z vazby do domácího vězení.

Od 9. do 12. února 2023 provedl levicový extremistický Hammer Gang v Budapešti sérii útoků. Zůstalo po něm několik vážně zraněných lidí, muž s rozbitou lebkou nebo pobodaná žena. Řada z obětí byli turisté.

Související

profimedia-0890602556
Zahraniční

Změna se nekoná. Evropskou komisi povede dalších pět let Ursula von der Leyen

profimedia-0890007206
Zahraniční

Předsedkyní europarlamentu je opět Metsola

4422577dbb3f8bdf1684e9d5ef578346,a1ff8e4d
Zahraniční

Děsivý útok kyselinou v Bochumi: 14 zraněných, pachatel čelí obvinění z vraždy

profimedia-0754817065
Domácí Eurovolby

Sněmovna bude mít čtyři nové poslance. Nahradí Dostálovou či Koláře