První záznamy o dřevěných sudech pro uchování alkoholu pocházejí ze starověkého Egypta. Dnes se stejně jako před mnoha lety kvalitní sudy vyrábí bez použití lepidla a hřebíků jen za pomoci pevného dřeva a ukovaných železných obručí. Na místo určení se většinou převážejí nesložené. Proces jejich výroby je bezodpadový a šikovnému bednáři trvá sestavení jednoho kusu jen pár desítek sekund. Dřevěný sud je ekologický, odolný a slouží desítky let, svému obsahu dodává specifikou chuť a barvu.
Nejčastějším dřevem pro jejich výrobu je dub. Americký dub například obsahuje řadu přírodních cukrů a lihovinám dodává příchuť vanilinu, francouzský dub čokoládovou nebo kořeněnou chuť. Časté jsou také sudy z kaštanového, nebo javorového dřeva. Někdy se vyrábí z exotických dřevin. Například brazilské dřevo amburana dodává nápoji skořicové aroma.