sobota 27. července 2024

Dopravci se hádají o nástěnky, spor ženou k Evropské komisi

Drážní informační nástěnky s jízdními řády se staly předmětem ostrého sporu mezi Českými drahami a RegioJetem. Ten chce nástěnky využívat pro informování o svých spojích, dráhy mu jich ale nabízejí daleko méně, než si přeje.

Praha-Smichov-2023-05_08_small

Nádraží Praha-Smíchov
Zdroj: vlakemjednoduse.cz

  • Nádraží Praha-Smíchov
  • Zdroj: vlakemjednoduse.cz

Podle RegioJetu má konflikt kořeny v tajné smlouvě mezi Českými drahami a Správou železnic, kdy si dráhy nechaly práva na všechny nástěnky na nádražích i přes jejich prodej Správě železnic.

Podle Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře jsou nástěnky služebním zařízením a musí být přístupné všem dopravcům. Jenže dráhy mají smlouvu s RegioJetem jen na čtyři měsíce.

Podle Českých drah můžou jiní dopravci využívat nástěnky, které sami ve stanicích umístili, anebo mohou používat zařízení Správy železnic.

„RegioJet se nyní obrací s výzvou na ministra dopravy a na Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře s oznámením, že České dráhy dosud nesplnily povinnost podle pravomocných rozhodnutí uzavřít s RegioJet smlouvu na nediskriminační dobu a plánuje apelovat na Evropskou komisi s cílem zabezpečit spravedlivý přístup pro všechny dopravce,“ uvedla mluvčí RegioJetu Alexandra Janoušek Kostřicová.

Související

Vlak Českých drah
Domácí

Měsíční výluka mezi Poříčany a Nymburkem zkomplikuje cestujícím dopravu

Mladá_Boleslav_hlavní_nádraží_(01)
Domácí

Paradox v Mladé Boleslavi. Nádraží mají bourat, přesto dostalo nové hodiny

Vizualizace nové podoby Masarykova nádraží
Domácí

Přestavba Masarykova nádraží přinese dopravní omezení

Rock for People
Domácí

Policie ohlídá Rock for People. ČD přidá vlaky