sobota 27. července 2024

Do Krkonoš se po stovkách let vrací los evropský

Na českém území se nachází pouze několik desítek jedinců losa evropského. Jeho budoucnost je proto stále velmi nejistá. U nás toto zvíře žije především na Šumavě a Třeboňsku. Nyní se los objevil i v Krkonoších.

Los evropský

Dospělý jedinec váží až 450 kilogramů.
Zdroj: Česká krajina

  • Dospělý jedinec váží až 450 kilogramů.
  • Zdroj: Česká krajina

Během posledních deseti let losů v Česku ubylo. Los evropský má sice svou domovinu na severu a východě Evropy, ale ve středověku se vyskytoval i v našich končinách. Avšak v 15. století ho lidé vyhubili. Poprvé v novodobých dějinách jsme na losa u nás mohli natrefit v druhé polovině padesátých let. Tato zvířata se pohybovala zejména na Třeboňsku a také v okolí Lipna. Dnes se nachází i na Nymbursku, Táborsku a Bechyňsku. Vždy však jde jen o pár kusů.

Nejvíce se losům daří na plochách ve výše položených místech a zároveň blízko mokřadů a jezer. Tyto podmínky splňují i Krkonoše, proto se možná právě tady brzy usadí. Když správci Krkonošského národního parku v neděli na tísňové lince přijali opakované hlášení o pozorování potulujícího se losa v okolí východokrkonošského Žacléře, nestačili se divit. „Je předčasné spekulovat o tom, zda se losi v Krkonoších usadí natrvalo nebo zda pouze migrují. Každopádně to je dobrá zpráva o stavu naší přírody. Vzhledem k tomu, že los se pohybuje v tradičním biokoridoru, je to důkazem smysluplnosti a efektivnosti těchto opatření a jejich ochrany,“ říká ředitel Správy Krkonošského národního parku Robin Böhnisch.

Co jste o losu evropském nevěděli?

  • Dospělý samec váží až 450 kilogramů.
  • Dosahuje výšky přes dva metry.
  • V Česku se nachází jediná stabilní populace, a to na Šumavě.
  • Los pro člověka není nijak nebezpečný, je totiž extrémně plachý.
  • Umí překonávat velké vzdálenosti.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

sokol
Domácí Fauna

Sokoli v Jeseníkách letos vyvedli rekordní počet mláďat

Samice zubra ze Zoo Praha
Domácí Fauna

Dva zubři ze Zoo Praha míří do volné přírody

divočák
Domácí

Liberecký kraj zpřísňuje opatření před africkým morem prasat

Vypouštění syslů na Odolickém vrchu.
Domácí Fauna

Na sysly mohou turisté narazit na Odolickém vrchu