Den zelí

Dnes by ve vašem jídelníčku nemělo chybět zelí. (Ne)oblíbená zelenina má svůj den.

zelí

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Zelí je tu s námi nejméně šest tisíc let. Původ této zeleniny najdeme v Asii a Středomoří. Zelí je základní potravinou mnoha různých kultur a to z jednoduchého důvodu - snadno se pěstuje i skladuje.

Existuje nespočet odrůd, díky kterým má zelí různou barvu i chuť. I když se to nezdá, tak zelí nijak nesouvisí s hlávkovým salátem, ale je příbuzné s brokolicí, květákem nebo růžičkovou kapustou.

Oslava dnešního dne je jasná. V české kuchyni najdeme řadu receptů, v nichž figuruje zelí v různé podobě. Nějaký si vyberte a oslavte Den zelí vydatným zelným pokrmem.

Autor: Šimon Mitro

Související

ovesné sušenky
Světové dny Jídlo

Den ovesných sušenek

pizza
Světové dny Jídlo

Den poslíčků pizzy

Acai bowl
Světové dny Jídlo

Den Acai bowl

supermarket
Zahraniční Jídlo

Evropa plýtvá jídlem, řešení chybí