Tradiční rakouský dezert má dnes svátek. Oslavte Den jablečného štrůdlu, jak jinak než tím, že si závin upečete, nebo si na něj zajdete do vaší oblíbené kavárny. Štrůdl se skládá z křehkého těsta plněného jablečnou náplní. Přidejte trochu skořice a cukru a jednoduchý lahodný dezert je na světě. Existuje nepřeberné množství variant, od typu těsta po kombinaci jablečné náplně s ořechy či rozinkami.
Den štrůdlu
- Světové dny Jídlo
- 17. června 2025 6:10
- 30 sekund čtení
Oblíbený dezert slaví.

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay
- Ilustrační foto.
- Zdroj: Pixabay
Související
Češi nakupují potraviny nejčastěji několikrát týdně, preferují hypermarkety
Češi nejčastěji nakupují potraviny několikrát týdně – takto nakupuje více než polovina lidí. Denní nákupy jsou výjimkou, dělá je jen šest procent respondentů.
- 1 minuta čtení
Češi jedí hlavně doma. Rozvozy nefrčí
Češi si i v roce 2025 nejraději vaří doma a nejčastěji jedí třikrát denně. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Sociologického ústavu AV ČR.
- 2 minuty čtení
Češi ročně vyhodí průměrně 38 kilo jídla, přicházejí tak o tisíce korun
Češi vyhazují potraviny v hodnotě tisíců korun ročně. Nejčastěji plýtvá nejmladší generace ve věku 18 až 26 let, více než polovina tázaných přiznává, že jídlo vyhazuje alespoň jednou týdně. Výrazně nižší je tento podíl u starších generací.
- 2 minuty čtení
Potraviny živočišného původu v Česku jsou téměř bez závad
V roce 2024 Státní veterinární správa provedla přes 125 tisíc testů potravin živočišného původu a nevyhovujících vzorků bylo jen 0,02 procenta.
- 30 sekund čtení