středa 13. srpna 2025

Den prosecca

Všichni fanoušci prosecca zbystřete, třináctý srpen je vaším dnem.

prosecco

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Italské šumivé víno prosecco dnes slaví. Den prosecca oslavuje tento osvěžující nápoj, který je lehký a často se podává jako aperitiv nebo se používá jako základ pro koktejly. Vyrábí se v oblasti Benátska v severní Itálii. Základem každého Prosecca je odrůda Glera. Prosecco se vyrábí se metodou Charmat-Martinotti, která se liší od tradiční metody výroby šampaňského, kdy se druhotné kvašení odehrává v lahvích.

Existují tři kategorie prosecca: Prosecco DOC, Prosecco DOCG a Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. Prosecco DOCG z Conegliano Valdobbiadene je považováno za nejlepší prosecco a je chráněno značkou původu. Itálie vyprodukuje přes 400 milionů lahví prosecca ročně.

Autor: Šimon Mitro

Související

Snímek obrazovky_11-8-2025_11107_x.com
Zahraniční

Italské pláže zejí prázdnotou. Italové odmítají platit vysoké sumy za lehátka

Birell
Domácí

Nealkoholické pivo se v Česku stává fenoménem

komáři
Domácí

V Evropě stoupá počet nemocných západonilskou horečkou i dengue

pompeii-4053847_1280
Zahraniční Zajímavosti

Pompeje po výbuchu sopky opět osídlili přeživší, tvrdí odborníci