pondělí 24. března 2025

Den čokolády

Po čtyřech měsících tu máme další Den čokolády, ale to by labužníkům nemělo vadit.

čokoláda

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Lidé po celé světě konzumují tabulky tmavé radosti ve velkém a nevypadá to, že by se na tom cokoliv mělo v budoucnu změnit. Určité typy čokolády dokonce přináší zdravotní benefity. Pokud tedy konzumujte čokoládu s vysokým obsahem kakaa, 70 procent a více.

Jednou z věcí, co každý ví, ale možná si to na první dobrou neuvědomuje, je fakt, že čokoláda zlepšuje náladu. Je to dáno tím, že pomáhá produkovat endorfiny. Čokoláda také pomáhá správné srdeční činnosti. Obsahuje totiž flavonoidy, které brání sraženinám v krvi a hromadění cholesterolu v cévách, což zlepšuje krevní oběh a normální činnost srdce.

Pravidelná konzumace vysokoprocentní čokolády navíc snižuje riziko mrtvice a to až o 22 procent. Stačí vám tyto aspekty k tomu, abyste si dali alespoň kousíček hořké blaženosti? Pokud ne, tak vězte, že kromě zmíněných benefitů také snižuje krevní tlak, zlepšuje paměť a zpomaluje stárnutí pleti.

Autor: Šimon Mitro

Související

TBC
Zahraniční Zdraví

Problémy s přístupem k lékům proti TBC ohrožují celosvětové úsilí o vymýcení nemoci

tuberculosis-mycobacterium-bacterial-pathogen-1140x570
Světové dny Zdraví

Den tuberkulózy

nebe
Zahraniční Zdraví

Celosvětový apel za čistší vzduch. 47 milionů lidí volá po změně

cukrovka
Zdraví Věda

Revoluce v léčbě cukrovky: Nová sloučenina chrání kosti a zlepšuje citlivost na inzulin