Každý čtvrtý student starší 15 let zavítá jednou až třikrát týdně do provozoven rychlého občerstvení – fast foodů. Další více než polovina mladých lidí tam chodí minimálně jednou za měsíc. Pouze necelá dvě procenta fast foody nenavštěvují vůbec. Vyplynulo to z průzkumu mezi 5 628 studenty středních a vysokých škol. Ten v Česku v únoru a březnu 2025 uskutečnila společnost GTS Alive, vydávající studentské průkazy ISIC.Mladé lidi k návštěvě fast foodů nejvíce motivuje chuť tamní nabídky jídla, odpovědělo tak třicet procent studentů. V těsném závěsů se umístila rychlost přípravy pokrmů. Až na třetím místě figuruje cena. Za jedno jídlo v provozovně rychlého občerstvení studenti nejčastěji utratí 101 – 150 Kč. Poměrně výjimečné jsou útraty přes 200 Kč nebo naopak pod 100 Kč.Ve fast foodech jsou zdaleka nejoblíbenější volbou studentů burgery. Za nimi následují wrapy/tortily, na třetím místě figurují kuřecí pokrmy – například křídla nebo stripsy. Až čtvrtá je pizza. Zdravější alternativy včetně salátů se krčí s pěti procenty u dna tabulky, za nimi už jsou jenom dezerty. Ostatně dostupnost vegetariánských/veganských jídel je ve fast foodech důležitá jenom pro čtvrtinu studentů.K ještě častější návštěvě provozoven rychlého občerstvení by studenty přiměly nižší ceny (42 procent), více slevových akcí (27 procent) nebo lepší kvalita jídla (15 procent). Třetina mladých lidí nejčastěji navštěvuje McDonald's, čtvrtina KFC, pětina Bageterii Boulevard. S nižšími čísly pak následují UGO, Burger King či Pizza Hut. O něco méně časté návštěvy fast foodů v rámci dotazované věkové skupiny uvádějí nejmladší studenti ve věku 15 až 18 let, zřejmě kvůli finanční náročnosti takového stravování. I v rámci této skupiny ale do provozovny rychlého občerstvení alespoň jednou týdně zavítá každý pátý student. Čtvrtina studentů chodí do fast foodů minimálně jednou týdně
Mladé lidi k návštěvě fast foodů nejvíce motivuje chuť jídla, odpovědělo tak třicet procent studentů. V těsném závěsů se umístila rychlost přípravy pokrmů. Až na třetím místě figuruje cena. Za jedno jídlo nejčastěji utratí sto až 150 korun. Poměrně výjimečné jsou útraty přes 200 nebo naopak pod sto korun.
Ve fast foodech jsou nejoblíbenější volbou studentů burgery. Za nimi následují wrapy a tortily, na třetím místě figurují kuřecí pokrmy, například křídla nebo stripsy. Až čtvrtá je pizza. Zdravější alternativy včetně salátů se krčí s pěti procenty u dna tabulky, za nimi už jsou jenom dezerty. Ostatně dostupnost vegetariánských či veganských jídel je ve fast foodech důležitá jenom pro čtvrtinu studentů.
K ještě častější návštěvě provozoven rychlého občerstvení by 42 procent studentů přiměly nižší ceny, 27 procent více slevových akcí a 15 procent lepší kvalita jídla.
O něco méně časté návštěvy fast foodů v rámci dotazované věkové skupiny uvádějí nejmladší studenti ve věku 15 až 18 let, zřejmě kvůli cenám. I v této skupině do rychlého občerstvení alespoň jednou týdně zavítá každý pátý student.