Ve španělském O Carballiño, „hlavním městě chobotnic“, dnes továrny zpracovávají výhradně úlovky z Maroka a Mauritánie. V místních vodách se chobotnice staly vzácností a dlouhodobý trend je klesající. Letos dokonce Španělsko poprvé uzavřelo lov na tři měsíce, aby se populace obnovila.
Na úbytku se podílí nejen intenzivní rybolov, ale i změny klimatu. Oslabení mořských proudů přinášejících živiny vede k horším podmínkám pro rozmnožování. Vědci varují, že i při omezení lovu se populace může propadat.
Rostoucí poptávka přivedla firmy k myšlence farmového chovu. Společnost Nueva Pescanova plánuje průmyslovou farmu s milionem chobotnic ročně, další firmy zkoumají možnosti odchovu v líhních. Ochránci zvířat ale mluví o „pomalu probíhající tortuře“ – kritizují stres zvířat, plánované usmrcování v ledové tříšti i ekologické dopady.
Odpůrci chovu upozorňují, že krmivo pro chobotnice by dál zatěžovalo oceány, a doporučují místo toho pěstovat méně náročné druhy, jako jsou ústřice či mušle. Ve Spojených státech už stát Washington a Kalifornie farmový chov zakázaly a další státy uvažují o stejném kroku.