sobota 27. července 2024

Čeští experti vyvíjejí zdravější rostlinné oleje

Čeští odborníci z Framet a VŠCHT Praha pracují na moderní rafinaci rostlinných olejů, která zlepší jejich kvalitu a sníží ekologickou zátěž.

olej

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Tým českých vědců ze společnosti Framet a VŠCHT Praha se zaměřuje na rafinaci, která odstraní nežádoucí látky a zlepší biologickou hodnotu olejů. Rafinace oleje odstraní mechanické nečistoty, buněčné tkáně, bílkoviny, sacharidy a škodliviny jako herbicidy, pesticidy a těžké kovy. Výsledkem je zdravější a čistější olej vhodný pro vaření. Nová technologie je ekologičtější a energeticky úspornější než tradiční chemická extrakce. Projekt podporuje Technologická agentura ČR (TA ČR) částkou přes 17 milionů korun z programu TREND Ministerstva průmyslu a obchodu.

Společnost Framet používá šnekové lisy, které extrahují olej bez chemikálií, což následná rafinace ještě zlepšuje. Navíc technologie umožňuje rekuperaci tepla, což šetří energii. Tento mezinárodní patent již používají některé zahraniční firmy a šetří až 15 kWh na tunu lisovaných semen sóji. „Framet patří mezi přední světové výrobce technologií pro zpracování rostlinných olejů do kapacity 50 tun denně. Naším cílem není konkurovat největším světovým výrobcům, ale nabídnout špičkovou technologii,“ uvedl předseda TA ČR Petr Konvalinka.

Autor: Šimon Mitro

Související

McDonald's
Světové dny Jídlo

Den Drive-thru

junk food
Světové dny Jídlo

Den nezdravého jídla

Kolorovaný snímek chromozomu v nativním stavu získané pomocí nově vyvinuté pokročilé environmentální rastrovací elektronová mikroskopie.
Domácí Věda

Češi jako první zobrazili celý chromozom v přirozeném stavu

kaviár
Světové dny Jídlo

Den kaviáru