sobota 27. července 2024

Češi po vyrovnané bitvě s Kanadou prohráli v prodloužení

Závěrečné vystoupení ve skupině mistrovství světa českým hokejistům i přes bojovný výkon nevyšlo. Soupeřům z Kanady podlehli v prodloužení 4:3.

David Pastrňák se proti Kanadě neprosadil.

David Pastrňák se proti Kanadě neprosadil.
Zdroj: Profimedia

  • David Pastrňák se proti Kanadě neprosadil.
  • Zdroj: Profimedia

V úvodním dějství přímého souboje o první místo v pražské skupině mistrovství světa předvedli hokejisté Česka i Kanady špičkovou hru. V nabité O2 Areně se představili i poslední posily Rulíkova výběru - hvězda NHL David Pastrňák a jeho spoluhráč z Bostonu Pavel Zacha.

Atraktivní podívaná v první dvacetiminutovce přinesla všechno kromě gólů. Ve druhé třetině oba celky trochu polevily v intenzitě a když už došlo na střelu, kryli ji skvělí strážci brankoviště.

Teprve v závěrečné třetině se otevřela gólová stavidla. Jako první lovil puk ze sítě Lukáš Dostál, jehož po sedmi vteřinách přesilové hry ve 41. minutě překonal Dylan Cozens. O chvíli později o sobě dala vědět největší hvězda soupeřů, Connor Bedard. Naštěstí pro naše hokejisty to však nebylo gólem, nýbrž zbytečným krosčekem v brankovišti. V následné přesilovce srovnal po krásné Nečasově přihrávce Dominik Kubalík.

Obrovskou sílu a odhodlání předvedli Češi v závěru utkání. Po dvou zaváháních v obraně totiž prohrávali čtyři minuty před koncem základní hrací doby o dva góly a zdálo se, že na bodový zisk nedosáhnou.

Jenže pak dalším faulem poslal své spoluhráče do oslabení Mercer a Češi toho znovu dokázali využít. Ve hře 6 na 4 se díky teči prosadil Ondřej Palát. Prodloužení o minutu později zařídil kapitán domácího týmu Roman Červenka, když z těžkého úhlu využil Nečasovy přesné přihrávky a uklidil kotouč pod břevno Benningtonovy brány.

Také v prodloužení se naši dostali k přesilové hře. Ke velkému zklamání většiny fanoušků v hale ji ovšem nedokázali využít a naopak sami inkasovali. Kanadští obhájci titulu mistrů světa tak mohli slavit dvoubodové vítěztví a do vyřazovacích bojů půjdou z prvního místa. Češi si ziskem jediného bodu zajistili druhé nebo třetí místo ve skupině v závislosti na tom, jak dopadne večerní utkání Finsko - Švýcarsko.

Navzdory prohře předvedl přestavěný a posílený tým trenéra Radima Rulíka proti nejtěžšímu soupeři svou kvalitu a může dál snít o medaili na domácím šampionátu.

„Ukázali jsme, že za každého stavu se dokážeme vrátit do hry. Před takovými diváky je radost hrát. Věřím, že to byl poslední zápas, který jsme prohráli,“ hodnotil střelec prvního českého gólu Dominik Kubalík

Čtvrtfinálové utkání sehrají Češi ve čtvrtek od 20:20.

Autor: Ota Černý

Související

Roman Červenka během pondělní konference
Hokej Chance liga

Červenka dres s číslem 10 nakonec neoblékne

V srpnu se proti sobě utkají Pastrňák s Voráčkem
Hokej

Pastrňák se utká s Voráčkem, fanoušky čeká souboj hvězd

Roman Červenka po podpisu smlouvy
Hokej Tipsport ELH

Pardubice získaly kapitána reprezentace! Červenka se vrací do Česka

Dominik Kubalík na letošním šampionátu
Hokej NHL

Kubalík a dalších šest českých hráčů se stanou nechráněnými volnými hráči