sobota 8. listopadu 2025

Čechům chybí minerální látky, ohrožuje je také nadměrný hluk

Průzkum Státního zdravotního ústavu prokázal, že Čechům chybí minerální látky, jí málo ovoce a zeleniny a ohrožuje je i hluk, znečištěné prostředí nebo voda, kterou pijí.

pitná voda

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Pravidelný monitoring Státního zdravotního ústavu se soustředí na hodnocení zdravotních rizik vyplývajících z životního prostředí. Poslední zpráva, která se týká roku 2024, přinesla několik varujících poznatků.

Lidé napříč generacemi mají například problém s nedostatkem minerálních látek. České populaci od dětí až po seniory chybí zejména vápník. Naopak máme až moc sodíku. „Nízký přívod vápníku jsme zaznamenali u více než 80 procent lidi starších 60 let. Nedostatečný je ale také přívod hořčíku, a to zejména u žen a seniorů, nejnižší hodnoty byly ve skupině dospívajících dívek ve věku 15 až17 let. Nižší přívod železa, než je doporučeno, vidíme u poloviny žen ve fertilním věku a také u poloviny dětí od sedmi do deseti let. U sodíku pozorujeme naopak nadměrný přívod, a to vzhledem ke zdravotním rizikům, která z něj plynou. Především u mužů bylo 91 procent ve věku 15 až 59 let nad hodnotou doporučení,“ vysvětluje Irena Řehůřková z Centra zdraví, výživy a potravin.

Sodík se do těla dostává hlavně kvůli nadměrnému solení nebo z nadměrné konzumace průmyslově zpracovaných potravin, především uzenin. Jeho nadměrné množství v těle může způsobovat vysoký krevní tlak nebo srdeční choroby.

Děti nejí dost ovoce a zeleniny. Správně by je měly jíst pětkrát denně, rodiče si ale často myslí, že dvě porce stačí. „Významný vliv mají rodičovské návyky – děti rodičů, kteří dbají na zdravou stravu, mají nižší riziko nadváhy. Zásadní roli hraje vzdělání a finanční situace rodičů – děti z lépe situovaných rodin mají zdravější stravu a nižší výskyt obezity. Výsledky podtrhují potřebu rozsáhlejší prevence a větší informovanosti o zdravém životním stylu. Velký podíl dětí preferuje nezdravé potraviny, zejména slazené nápoje a ochucené mléčné výrobky, což zvyšuje riziko nadváhy a obezity. Pravidelná konzumace ovoce a zeleniny riziko snižuje, stejně jako zdravé návyky v rodině,“ shrnuje vedoucí oddělení Systému monitorování Centra zdraví a životního prostředí Kristýna Žejglicová.

Problémem je pro současnou populaci také hluk a znečištěné prostředí. „U obyvatel s expozicí hluku odhadujeme zvýšení počtu nových případů ischemické choroby srdeční v důsledku hluku ze silniční dopravy o 4,7 procenta nad obvyklý počet případů z jiných příčin. Toto zvýšení představuje ročně zhruba 920 nových případů onemocnění,“ říká Zdeňka Vandasová z Ústředí monitoringu zdravotního stavu obyvatelstva.

Pokud jde o znečištěné prostředí, největším problémem jsou aerosolové částice, oxid dusičitý a takzvané polycyklické aromatické uhlovodíky. Znečištěné ovzduší může mít nezanedbatelný podíl na tom, že lidé onemocní rakovinou.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

kampaň Ukaž rakovině záda
Domácí

Nová kampaň Ukaž rakovině záda se zaměřuje na lidi, kteří se bojí vyšetření

grafen
Domácí

Čeští vědci našli metodu, jak líp měřit cukr v krvi a detekovat nádorové látky

Rachel (Přátelé)
Světové dny Zdraví

Den bez podprsenky

IMG_0433
Zahraniční

Nemocného Joea Bidena čeká několik týdnů ozařování