sobota 27. července 2024

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

Vědci z Oxfordské univerzity zjistili, že přítomnost určitých bílkovin v krvi má spojitost s diagnostikou budoucích karcinomů.

rakovina

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Ivan Samkov

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Ivan Samkov

Britské studie, která trvala dvanáct let, se účastnilo přes 44 tisíc občanů, z nichž necelým pěti tisícům byli během studie diagnostikované různé druhy nádorového onemocnění. Lékaři během výzkumu zkoumali přes tisíc druhů proteinů ze vzorků krve všech zúčastněných. V krvi pacientů, u nichž se později projevila rakovina, se objevovaly plazmatické bílkoviny, které zdraví pacienti v krevním řečišti neměli.

Vědcům se následně podařilo spojit jednotlivé druhy bílkovin s konkrétním typem karcinomu. Téměř polovina z nich souvisela s leukémií. Dále byli nejčastější karcinomy jater a ledvin. Ne všechny typy rakoviny dokázaly vědci spojit s bílkovinami v krvi. Tento postup se nezdařil u rakoviny štítné žlázy, kůže či dutiny ústní. Autoři studie došli k závěru, že pro použití metody včasné detekce rakoviny v praxi je nutné provést ještě další výzkum. Podle nich je nezbytně důležité prozkoumat jednotlivé proteiny podrobněji, tak aby zjistili, na které z nich se dá v rámci prevence opravdu spolehnout.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Nature Communications

Související

žloutenka
Domácí Zdraví

Počet případů žloutenky C a E se meziročně zdvojnásobil

profimedia-0877314381
Domácí Zdraví

Pro zajištění léků děláme maximum, tvrdí ministerstvo

Měsíc
Zahraniční Vesmír

Měsíční jeskyně by mohla poskytnout astronautům úkryt

56345935_2107950569258633_8627650044150939648_n
Film a TV

Zemřela Shannen Doherty, někdejší hvězda seriálu Beverly Hills 90210