sobota 27. července 2024

Anglie vydá doklad o ztrátě dítěte v časné fázi těhotenství

V Anglii mají nově rodiče právo na potvrzení o ztrátě dítěte v časných fázích těhotenství, které definuje zákon jako potrat. České právo s takovými dětmi nepočítá a neexistují o nich žádné záznamy. Rodiče jim mohou nově alespoň vypravit pohřeb.

hand-snow-light-plant-photography-leaf-flower-love-food-red-produce-color-baby-life-close-up-organ-macro-photography-abortion-flowering-plant-embryo-land-plant-1161867

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Potvrzení o existenci dítěte, které britské ženy potratily do ukončení 24. týdne těhotenství, do kdy anglický zákon mluví jen o plodu a potratu, je prý velký posun vpřed. Osvědčení o ztrátě dítěte totiž formálně uznává dopad a důležitost ztráty dítěte v raném stádiu těhotenství.

České právo i přes několik posledních úprav není zdaleka tak humánní. Za živě narozené děti zákon považuje miminka narozená po ukončeném 22. týdnu těhotenství s některým z viditelných znaků života jako jsou dech, srdeční akce, pohyb svalstva, nebo pulzace pupečníku. Pokud nelze určit dobu těhotenství, řídí se lékaři porodní váhou. Ta musí být 500 gramů a více. Děti, o kterých existuje záznam, jsou také ty, které se narodily živé a zemřely nejméně 24 hodin po příchod na svět. Mrtvě narozeného potomka před 22. týdnem považuje české právo za potrat a matrika rodičům nevydá ani úmrtí list. Dítě jako by nikdy neexistovalo.

Před novelou zákona o pohřebnictví v roce 2017 neměli čeští rodiče ani možnost plod pohřbít, protože se považoval za nemocniční odpad a pálil se spolu s orgány a převazovým materiálem.

Autor: Zuzana Beranová

Související

czNmcy1wcml2YXRlL3Jhd3BpeGVsX2ltYWdlcy93ZWJzaXRlX2NvbnRlbnQvbHIvdXB3azYyMDk0NjcyLXdpa2ltZWRpYS1pbWFnZS1rb3doMHB1ci5qcGc
Domácí

Udělejme z Ukrajiny dronovou velmoc. Česko se připojí k mezinárodní iniciativě

Český vrtulník hasí požár v Bulharsku.
Domácí

Češi pomáhají Bulharsku s lesními požáry

GSR9wTYXwAEcvqx
Zahraniční

V Praze kečup, v Moskvě barva. Pachatele útoku na ambasádu už zadržela policie

protest pro legalizaci potratů v USA
Zahraniční

Třetina Američanek je pro zákaz potratů