sobota 27. července 2024

Absolutním králem těžké váhy je Usyk, Furyho porazil na body

O vítězství ukrajinského boxera rozhodlo deváté kolo. Už se domlouvá odveta na říjen

profimedia-0874313484.jpg

Šampion. Usyk po vítězství nad Furym.
Zdroj: profimedia

  • Šampion. Usyk po vítězství nad Furym.
  • Zdroj: profimedia

Papírové předpoklady se nenaplnily. Absolutním šampionem těžké váhy v boxu se stal Oleksandr Usyk. V saúdskoarabském Rijádu zdolal těsně na body Tysona Furyho.

Dosud neporažený Brit přitom po vyrovnaném začátku získával převahu, kterou v šestém kole potvrdil několika údery na Usykovu bradu. Vypadalo to, že se duel láme na Britovu stranu.

Ještě v sedmém kole měl dvoumetrový Fury navrch, jenže Ukrajinec se úžasně zvedl. V následující rundě trefil favorita duelu levým hákem a na Furyho obličeji se objevila krev. Pak přišlo zásadní deváté kolo. Usyk zasypal Brita tvrdými údery, který byl v závěru počítaný a jen těsně unikl pádu na zem.

O vítězství museli nakonec rozhodnout bodoví rozhodčí, ti se nakonec těsně přiklonili na stranu Usyka. Ukrajinský boxer tak v 35letech získal nově titul organizace WBC, který ještě patřil Furymu. Nyní vlastní mistrovské pásy všech čtyř hlavních organizací.

„Je to velká výhra nejen pro mě, ale také pro mou zemi či vojáky, kteří nyní brání Ukrajinu,“ prohlásil emotivně šampion.

Brit už rozhodnutí rozhodčích zpochybnil a tvrdí, že měl být vítězem on. Příležitost k odvetě dostane, další souboj boxeři domluvili na říjen.

Autor: Evžen Zavadil