Za nejproblematičtější experti označují syntetická barviva, která se objevují v bonbonech, polevách nebo limonádách – například tartrazin E102 či barviva E110, E122 a E124. U některých dětí se podle odborných posudků může zvýšit neklid nebo zhoršit projevy hyperaktivity. Další často kritizovanou látkou je dusitan sodný E250 v uzeninách, který není vhodný pro častou dětskou konzumaci. Opatrnost doporučují specialisté i u glutamátu E621 a aspartamu E951.
Riziková éčka se nejčastěji skrývají v levných uzeninách, instantních polévkách, ochucených jogurtech, žvýkačkách, sladkostech a barevných nápojích. Podle nutričních expertů platí jednoduché pravidlo – čím kratší složení na obalu, tím menší zátěž pro organismus dítěte.
Zdravotníci proto doporučují omezit vysoce průmyslově zpracované potraviny a volit ty čerstvé.