čtvrtek 16. května 2024

Do vzácných přírodních oblastí Prahy se vrací stáda skotu, ovcí a koz

S koncem dubna se do pražských lokalit vrací pasoucí se stáda skotu, ovcí a koz. Pražané mohou volně se pohybující zvířata pozorovat třeba v Podbabských skalách, v Prokopském nebo Bohnickém údolí.

Jehně

Volně se pasoucí stáda skotu, ovcí a koz mohou Pražané vidět hned na několika místech.
Zdroj: pixabay.com

  • Volně se pasoucí stáda skotu, ovcí a koz mohou Pražané vidět hned na několika místech.
  • Zdroj: pixabay.com

Tři smíšená stáda ovcí a koz, dvě stáda skotu a jedno složené jen z koz, které se dokážou dobře pohybovat i po skalách, začnou pracovat v Prokopském a Šáreckém údolí či v Trojské kotlině, na Pitkovické stráni nebo V Hrobech kousek od sídliště Kamýk. Jedno stádo skotu bude i v suchém poldru Čihadla mezi Kyjemi a Dolními Počernicemi. Další stádo se bude přesouvat mezi lokalitami Šeberov, Milíčov, Čimice a Lipence. Většina stád se do vybraných lokalit přesune v květnu a na pastvinách zůstanou až do poloviny listopadu.

Pastva ovcí a koz se uskutečňuje hlavně ve zvláště chráněných oblastech Prahy. Její výhodou je především odstraňování biomasy okusováním rostlin. Zvířata zároveň pomáhají s údržbou hůře přístupných a promáčených lokalit. Rovněž narušují travní drny a vytvářejí plochy bez vegetace, které vypasou či vydupou na holou půdu. Tam se pak daří i slabším druhům vzácných rostlin.

„Šetrné obhospodařování městských zemědělských pozemků je skvělý způsob, jak vrátit krajině její přirozený ráz. Tady se ukazuje, že tradiční způsob péče o krajinu často bývá ten nejlepší možný,“ říká náměstkyně primátora hlavního města Prahy pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

oroqxdvchuwjokjhnndhjkjzzncfodxfporof
Domácí

Silničáři nestihnou opravu Barrandovského mostu do konce prázdnin

Noví lední medvědi v Zoo Praha.
Domácí Fauna

Pražská zoo má dvojčata ledních medvědů

Hilton_prague_bush_2007_1913 (1)
Ekonomika

Pražský Hilton je znovu na prodej. Cena dosahuje astronomické částky

Nový RegioPanter na trati Praha - Kralupy nad Vltavou.
Domácí

Nový RegioPanter křižuje Středočeský kraj